Mercedes-Benz - WLTP i RDE - Prijelazna faza
Mercedes-Benz, faza prelaska na postupak WLTP

Prijelazna faza.

Diljem Europe različiti datumi provedbe.

Faza prelaska s postupka NEDC na postupak WLTP.

Čvrsto je određeno da do kraja 2020. godine svih 28 država članica Europske unije mora prijeći na novi sustav certificiranja temeljen na postupku WLTP. Međutim, vremensko razdoblje za objavu vrijednosti potrošnje i emisija te prilagodbu oporezivanja vozila nije jedinstveno određeno unutar Europske unije.

Privremeno se primjenjuju vrijednosti dobivene postupkom NEDC.

Razlike između NEDC-a i NEDC-a izračunatog iz WLTP-a.

Do kraja 2020. godine se za sva vozila osim vrijednosti dobivenih postupkom WLTP i dalje određuju vrijednosti dobivene postupkom NEDC. Te se vrijednosti nalaze i u dokumentima vozila. Stoga se ubuduće nakon certifikacije na temelju WLTP-a u postupku koji propisuje zakonodavac određuju i vrijednosti dobivene postupkom NEDC. Pritom i dalje vrijede okvirni uvjeti određeni postupkom WLTP.

Vrijednosti izračunate postupkom NEDC predstavljaju osnovu za izračun emisija CO2 vozila jednog proizvođača. Jer su te vrijednosti originalno definirane u certifikaciji na temelju postupka NEDC.

Različiti termini, drugačije granične vrijednosti.

Kategorije vozila M1 i N1 ‒ razlike

Certifikacija na temelju postupka WLTP razlikuje vozila registrirana kao osobna (M1) i vozila registrirana kao gospodarska (N1) kako po pitanju graničnih vrijednosti, tako i po pitanju termina uvođenja: vozila registrirana kao gospodarska N1 grupe II i III te kategorije N2 prelaze s certifikacije na temelju NEDC-a na certifikaciju na temelju WLTP-a godinu dana kasnije nego vozila registrirana kao osobna. To znači: WLTP vrijedi za nove homologacije gospodarskih vozila N1 grupe II i III te kategorije N2 od 1. rujna 2018. godine te od 1. rujna 2019. godine za sva novo registrirana vozila.

Iznimka su vozila s referentnom masom većom od 2840 kg, kao što može biti Sprinter. Za takva se vozila ne primjenjuje WLTP. Ona se i dalje certificiraju na temelju norme o ispušnim plinovima Euro VI na ispitnom stolu za motor. U slučaju vozila s referentnom masom između 2380 kg i 2840 kg može se birati između certifikacije na temelju WLTP-a na ispitnom stolu s valjcima i certifikacije na ispitnom stolu za motor.