Direktiva o gumama | Mercedes-Benz
Sprinter Furgon

Nova EU oznaka za gume.

Nova EU oznaka za gume:
više transparentnosti, manje emisija.

1. svibnja 2021. Europska unija uvodi novu Uredbu o označavanju guma s obzirom na učinkovitost potrošnje goriva i druge parametre. To bi Vam trebalo omogućiti da se svjesno odučite za gume koje učinkovitije troše gorivo. Naime, to i kod privatnih i kod poslovnih vozila može pridonijeti smanjenju troškova i emisija.

Osim toga, nova oznaka za gume koja vrijedi zahvaljujući ovoj Uredbi podupire cilj EU-a da do 2050. godine postane klimatski neutralna. Cestovni promet i smanjenje emisija CO2 koje zbog njega nastaju igraju veliku ulogu u postizanju tog cilja.

Usporedba stare i nove EU oznake za gume.

Nova EU oznaka za gume (grafika desno) još preglednije i jednostavnije prikazuje važne karakteristike poput učinkovite potrošnje goriva, prianjanja na mokroj podlozi i buke kotrljanja. Osim toga, sadrži piktograme o prianjanju na snijegu i ledu1 te QR kȏd pomoću kojeg se mogu pročitati podaci o proizvodu.

Značajke nove EU oznake za gume.

  • Osim za gume za osobna vozila, nova oznaka za gume odsad vrijedi i za gume za autobuse i teretna vozila (razredi guma C1, C2, C3)
  • Nova, kraća ljestvica za učinkovitu potrošnju goriva s klasifikacijom od2 A do E
  • Nova, kraća ljestvica za prianjanje na mokroj podlozi s klasifikacijom od2 A do E
  • Novi prikaz razreda za buku s klasifikacijom od2 A do C

Dodatne informacije na novoj oznaci za gume:

  • oznaka modela gume (br. artikla gume)
  • novi piktogrami za prianjanje na snijegu (3PMSF) i prianjanje na ledu1
  • QR kȏd za svaku oznaku modela gume s poveznicom na EU bazu podataka o proizvodima (EPREL)
1

Gume za led posebno su dizajnirane za cestovne površine prekrivene ledom ili kompaktnim snijegom i trebale bi se upotrebljavati samo u vrlo teškim klimatskim uvjetima (npr. pri niskim temperaturama). Osim toga, korištenje guma u manje teškim klimatskim uvjetima (na primjer u slučaju vlage ili viših temperatura) može uzrokovati gubitak učinkovitosti guma, osobito po pitanju prianjanja na mokroj podlozi, rukovanja i trošenja.

2

Na ljestvicama za učinkovitu potrošnju i prianjanje na mokroj podlozi „A” predstavlja najviši razred učinkovitosti, a „E” najniži. Kod prikaza razreda za buku (buka kotrljanja guma) „A” predstavlja najviši razred učinkovitosti, a „C” najniži.

Piktogrami EU oznake za gume.

Icon für Rollgeräusch

Buka kotrljanja guma.

Vanjska buka kotrljanja navedena je u decibelima i podijeljena u 3 razreda, A, B i C.
Icon für Schneegriffigkeit

Prianjanje na snijegu.

Znak za prianjanje na snijegu označava gume koje su pogodne za korištenje na snijegu.
Icon für Eisgriffigkeit

Prianjanje na ledu.

Znak za prianjanje na ledu označava gume koje ispunjavaju minimalne vrijednosti za prianjanje na ledu.
O podacima o novoj Uredbi za oznake guma s obzirom na učinkovitost potrošnje goriva i druge parametre. Molimo, vodite računa o tome da stvarna ušteda goriva i sigurnost u prometu u velikoj mjeri ovise o vlastitom načinu vožnje i posebnim prilikama (na primjer vremenu, topografiji, gustoći prometa) tijekom vožnje. Potrošnja goriva može se znatno smanjiti načinom vožnje prihvatljivim za okoliš. Za učinkovitiju potrošnju goriva i bolje prianjanje na mokroj podlozi preporuča se redovito ispitivati tlak u gumama. Molimo, vodite računa i o tome da se put kočenja i zaustavni put mogu promijeniti ovisno o brzini vožnje i vremenskim uvjetima te da je potrebno održavati odgovarajući sigurnosni razmak. Za pitanja i dodatne informacije na raspolaganju Vam je Vaš partner Mercedes-Benza.