2. generacija E-klase

Prvi nastup nove E-klase 1995. godine oduševio je neuobičajenim vanjskim izgledom u vrijeme rastuće uniformnosti u dizajnu automobila. Markantan prednji dio s četiri eliptična prednja svjetla i dizajn stražnjeg dijela nalik kupeu u jednakoj su mjeri pružali raznolikost i privlačili pozornost. Serija 210 odmah je dobila nagradu za dizajn „Red Dot”.

Po prvi puta u E-klasi moglo se birati između tri linije opreme (CLASSIC, ELEGANCE, AVANTGARDE).

Brojne vrhunske tehničke značajke, od elektroničkog sustava trakcije ETS do graničnika sile zatezanja pojasa, bile su dio serijske opreme.

E-klasa druge generacije u pogledu sprijeda.

Markantan prednji dio 2. generacije E-klase

E-klasa druge generacije u prikazu straga.

Dizajn stražnjeg dijela nalik kupeu 2. generacije E-klase

Činjenice

Klasa

W 210, S 210

Razdoblje proizvodnje

1995.-2003.

Karoserije

Limuzina
Karavan
Podvozje s djelomičnom karoserijom
Duga verzija
Blindirana vozila

Broj vozila

1 374 409 limuzina

Tehnološki razvoj


Sigurnost vozila i komfor

Tehnološki razvoj


Sigurnost vozila i komfor

U pogledu sigurnosti vozila nova E-klasa postala je obilježje za najsuvremeniju tehnologiju. Zahvaljujući optimiranoj strukturi karoserije s velikim zonama deformacije i još učinkovitijim sustavima za zadržavanje putnika u sjedalima u unutrašnjosti, limuzine serije 210 ubrajale su se u najsigurnije automobile svoje klase. Kao prvi proizvođač automobila na svijetu Mercedes-Benz je u serijsku opremu E-klase uveo graničnik sile zatezanja pojasa. Zaštita u slučaju udarca s bočne strane dodatno je usavršena korištenjem novorazvijenih bočnih zračnih jastuka.

U brojne ostale inovativne sustave koji su se premijerno pojavili u E-klasi ubrajaju se i senzor za kišu za brisače, senzor kvalitete zraka za automatsku klimatizaciju te ultrazvučna pomoć pri parkiranju „Parktronic” (PTS).

Izgled unutrašnjosti s aktiviranim zračnim jastucima 2. generacije E-klase.

Veliki zračni jastuci za vozača i suvozača, bočni zračni jastuci u prednjim vratima, sigurnosni pojasevi u tri točke vezanja na svim sjedalima te zatezač pojasa i graničnik sile zatezanja pojasa u novoj E-klasi nude visok stupanj sigurnosti putnika.

Prikaz unutrašnjosti s aktiviranim zračnim zavjesama druge generacije E-klase.

U Mercedes-Benzovoj E-klasi iz 1998. godine kao svjetski novitet ponuđena je takozvana „zračna zavjesa” koja u slučaju udarca s bočne strane osjetno smanjuje rizik od ozljeda glave.

Bočni prikaz E-klase druge generacije na krovu.

Razvoj pasivne sigurnosti za Mercedes-Benzovu E-klasu 1995. godine. Testovi prevrtanja koje je razvio Mercedes-Benz daleko su nadmašivali zahtjeve koje su postavile, na primjer tijela za izdavanje dozvola u SAD-u.

Model E-klase.

Razvoj dizajna Mercedes-Benzove E-klase, serija 210

U usporedbi s osnovnom verzijom CLASSIC koju je namjerno karakterizirao rezervirani izgled, varijanta ELEGANCE nudila je niz posebne dodatne opreme. Tu su se ubrajali kotači od lakog metala u izvedbi s 10 rupa te kromirani premaz na kvakama na vratima, odbojnicima i bočnim zaštitnim letvicama.

AVANTGARDE je bila tehnički progresivna varijanta modela koja se i vizualno osjetno isticala. Najprepoznatljivija je bila drukčija maska hladnjaka koja je u verziji AVANTGARDE umjesto pet imala dvije horizontalne kromirane letvice koje su ujedno bile lakirane u crnu boju visokog sjaja, specifično za to vozilo. Još jedna razlika bila je u oblogama B stupova koji su bili presvučeni folijom u boji vozila s efektom prelijevanja boja. Kromirani premaz kvaka, odbojnika i letvica za zaštitu bočne strane bili su dio varijante ELEGANCE.

E-klasa Limuzina serije 210 u pogledu sprijeda.

Linija CLASSIC: Mercedes-Benz E-klasa-Limuzina serije 210

E-klasa-Limuzina linije ELEGANCE s prednje strane.

Linija ELEGANCE: Mercedes-Benz Limuzina serije 210

E-klasa Limuzina linije AVANTGARDE u pješčanom krajoliku.

Linija AVANTGARDE: Mercedes-Benz E-klasa Limuzina serije 210

Povijest


Osvježenje modela 1999. godine

Povijest


Osvježenje modela 1999. godine

S oko milijun prodanih vozila ova je generacija E-klase u prve četiri godine proizvodnje bila globalno najuspješniji automobil u tržišnom segmentu više srednje klase.

U lipnju 1999. godine Mercedes-Benz je zatim predstavio osvježenu verziju E-klase Limuzine serije W 210.

Prerađeni dizajn ostao je vjeran karakterističnom izrazu lica s 4 oka s kojim je E-klasa 1995. godine postavila trend u dizajnu. Dizajneri su zaista izoštrili izgled vozila zbog čega je lice E-klase postalo dinamičnije. To su postigli s oko dva centimetra spuštenijim prednjim dijelom s novooblikovanim poklopcem motora, novom maskom hladnjaka i oblogom odbojnika koja je sad bila neprimjetno integrirana u karoseriju.

Promijenjeni blatobrani na prednjem dijelu usto dozvoljavaju plošniju i nižu ugradnju prednjih svjetala. Dizajneri su svježem obliku prilagodili i kućišta vanjskih retrovizora te stražnja svjetla.

Tip E 320 CDI Limuzina linije ELEGANCE u pogledu sprijeda.

Mercedes-Benz tip E 320 CDI Limuzina (ELEGANCE) nakon osvježenja modela 1999. godine

Karoserije


Eksterijer

Karoserije


Eksterijer

Osim limuzine i karavana, od serije 210 u ponudi su bila podvozja s djelomičnom karoserijom koja su proizvođači karoserija u zemlji i inozemstvu preoblikovali u kola hitne pomoći, karavane ili druge posebne verzije. Kao i njihovi prethodni modeli iz serije 124, ova podvozja temelje se na odgovarajućim karavanima. Pritom po prvi put nije bila dostupna varijanta na normalnom međuosovinskom razmaku, već samo produžena izvedba čije se značenje tijekom godina neprestano povećavalo u usporedbi s kratkim podvozjima.

Osobito ekskluzivna varijanta E-klase dovršena je u ožujku 1996. godine. Polazeći od želje tajlandske kraljevske obitelji, u vrlo kratkom vremenu proizveden je E 320 u dugoj verziji koji su zajednički razvili Binz i Daimler-Benz, a budući da vozilo ima 6 vrata i treći red sjedala, međuosovinski razmak se produžio za 970 milimetara.

Kako bi se udovoljilo potražnji, posebno iz inozemstva, dugu verziju E-klase od kraja 1996. godine samostalno proizvodi tvrtka Binz.

Druga, također osobito ekskluzivna varijanta serije 210 proizvodila se u vlastitom odjelu u tvornici Sindelfingen od travnja 1995. godine: limuzine E-klase uglavnom su se proizvodile ručno kao blindirana vozila. Tako su se, po prvi put u povijesti kuće, i modeli srednje klase mogli tvornički isporučiti u neprobojnoj verziji. Od ožujka 1997. godine, osim tog modela, postojala je i verzija s blažim konceptom zaštite koja je odgovarala stupnju zaštite B4 i nudila najveću moguću sigurnost od ručnog vatrenog oružja.

E-klasa Limuzina i Karavan nakon osvježenja modela u pogledu odozgo.

Mercedes-Benz E-klasa Limuzina i Karavan nakon osvježenja modela 1999. godine

Bočni prikaz E-klase Karavan serije 210.

Mercedes-Benz E-klasa Karavan serije 210

Bočni prikaz E-klase serije 210 s produženim međuosovinskim razmakom.

Mercedes-Benz E-klasa serije 210, podvozje s produženim međuosovinskim razmakom

Bočni prikaz E-klase sa specijalnom nadgradnjom.

Podvozje za specijalne nadgradnje Miesen, 1997.

Bočni prikaz E-klase serije 210 u blindiranoj izvedbi.

Mercedes-Benz E-klasa Limuzina serije 210, blindirana izvedba

Svi detalji o 2. generaciji E-klase

Classic-M@RS (Sustav istraživanja i multimedijskog arhiva)

Prikaz eksterijera druge generacije E-klase.

Svi detalji o 2. generaciji E-klase

Classic-M@RS (Sustav istraživanja i multimedijskog arhiva)

Arhivi centra Mercedes-Benz Classic čuvaju jedinstveno blago gotovo 130-godišnje povijesti automobila.

Arhivi centra Mercedes-Benz Classic čuvaju jedinstveno blago gotovo 130-godišnje povijesti automobila.

Pregled: povijest E-klase

Kolaž razvoja Mercedes-Benzove E-klase

Pregled: povijest E-klase

Uvijek novi dosjei povijesnih modela: od 1931. do 2018.