Lewis Hamilton promatra testiranje vozila Mercedes-AMG Project ONE u zračnom kanalu.
Nažalost, željeni video trenutačno nije dostupan. Molimo, pokušajte ponovno kasnije.
Pogledajte ponovno

Mercedes-AMG Project ONE: tehnologija Formule 1 za cestu.

Mercedes-AMG Project ONE: tehnologija Formule 1 za cestu.

Svjetska premijera na izložbi IAA.

Svjetska premijera na izložbi IAA.

Na međunarodnoj izložbi automobila (IAA) u Frankfurtu model Mercedes-AMG Project ONE slavi svoju svjetsku premijeru: ovo izložbeno vozilo, sportski superautomobil dvosjed, po prvi put gotovo preslikava najmoderniju i najučinkovitiju hibridnu tehnologiju Formule 1 s trkaće staze na cestu, označavajući tako vrhunac obljetnice 50 godina AMG-a. Očekuje se da će učinkoviti hibrid imati snagu veću od 1000 KS, njegova maksimalna brzina trebala bi premašiti 350 km/h. Ovaj izložbeni automobil kombinira neodoljive performanse na trkaćim stazama i hibridnu tehnologiju Formule 1 za svakodnevnu upotrebu s iznimnom učinkovitošću. To ga čini jedinstvenim na svijetu.

Jedan turbomotor i četiri električna stroja.

Prikaz modela Mercedes-AMG Project ONE iz ptičje perspektive.
Prikaz modela Mercedes-AMG Project ONE s otvorenom karoserijom iz ptičje perspektive.

Jedan turbomotor i četiri električna stroja.

Plug-in hibridni pogon visokih performansi modela Mercedes-AMG Project ONE potječe izravno iz Formule 1 i realiziran je u uskoj suradnji sa stručnjacima autosporta tvrtke Mercedes-AMG High Performance Powertrains u Brixworthu. Sastoji se od visoko integrirane i međusobno inteligentno umrežene cjeline hibridnog turbo motora s unutarnjim izgaranjem s ukupno četiri električna stroja: jedan je integriran u turbopunjaču, jedan se nalazi izravno na motoru s unutarnjim izgaranjem i spojen je s koljenčastim vratilom, ostala dva pokreću prednje kotače.

Motor smješten ispred stražnje osovine s do 11.000/min.

Motor smješten ispred stražnje osovine s do 11.000/min.

1,6-litreni V6 hibridni benzinski motor s izravnim ubrizgavanjem i električno podržanim jednostrukim turbopunjačem dolazi izravno iz bolida Formule 1 tima Mercedes-AMG Petronas. S ciljem postizanja visoke razine broja okretaja, mehaničke opruge ventila zamijenjene su pneumatskim oprugama ventila. Motor ugrađen u središnji položaj ispred stražnje osovine stoga bez problema vrti do 11.000/min što je trenutačno jedinstveno za cestovno vozilo. Da bi se produžio životni vijek i omogućilo korištenje standardnog benzina Super plus umjesto goriva za utrke, ipak se svjesno zadržava ispod ograničenja broja okretaja za Formulu 1.

Vozne performanse budućnosti.

Vozne performanse budućnosti.

Od samih početaka autosporta inženjeri sanjaju o tome da tehnologiju autosporta prenesu na cestu. Mercedes-AMG ovaj san sada ostvaruje na najvišoj razini.

Prikaz sprijeda modela Mercedes-AMG Project ONE.

„Autosport za nas nije sam sebi svrha. Uz maksimalnu konkurenciju razvijamo tehnologije od kojih će kasnije profitirati i naša serijska vozila. U ovom trenutku koristimo iskustva i uspjehe triju svjetskih prvenstava za konstruktore i vozače, kako bismo po prvi put prenijeli tehnologiju Formule 1 na cestu: s vozilom Mercedes-AMG Project ONE“, govori dr. Dieter Zetsche, predsjednik uprave Daimlera AG i voditelj divizije Mercedes-Benz Cars.

Stražnji i bočni prikaz modela Mercedes-AMG Project ONE.

Ovo konceptualno vozilo pruža brojne konkretne naznake za nadolazeći serijski model. „Ovaj hiperauto predstavlja najambiciozniji projekt s kojim smo se ikad uhvatili ukoštac. Označava još jedan vrhunac uspješnog strateškog razvoja branda Mercedes‑AMG u brand performansi i sportskih vozila. Project ONE postavlja letvicu trenutačno tehnički mogućeg na novu razinu te svojom kombinacijom učinkovitosti i performanse predstavlja apsolutnu referentnu vrijednost. Project ONE istodobno daje uvid na koji će način AMG u budućnosti definirati vozne performanse“, kaže Tobias Moers, predsjednik uprave poduzeća Mercedes-AMG GmbH.

Čudesan broj okretaja na prednjoj osovini.

Čudesan broj okretaja na prednjoj osovini.

Elektromotori na prednjoj osovini također su pravo čudo broja okretaja, uz okretaje rotora do 50.000/min – trenutačni tehnički standard predstavlja broj okretaja od 20.000/min.

Prednji i bočni prikaz modela Mercedes-AMG Project ONE.

Motor s visokim brojem okretaja ima dodatnu podršku turbopunjača visoke tehnologije. Turbina na ispušne plinove i turbina kompresora su odvojene, optimalno smještene u odnosu prema ispušnoj i usisnoj strani V6 motora te međusobno povezane vratilom. Na tom vratilu nalazi se elektromotor snage cca 90 kW koji, ovisno o stanju pogona, električno pokreće turbinu kompresora sa 100.000/min – primjerice, prilikom kretanja ili nakon promjena opterećenja na kotačima. Naziv za ovu jedinicu, tipičan za Formulu 1, glasi MGU-H (Motor Generator Unit Heat).

Reagira brže od V8 usisnog motora.

Reagira brže od V8 usisnog motora.

Najveća prednost: „turbo rupa“ – to jest zakašnjela reakcija na
pritisak papučice gasa, uvjetovana tromošću velikog punjača – potpuno
je eliminirana. Vrijeme reakcije osjetno se smanjuje čime je još
kraće nego kod V8 usisnog motora.

Pogled na kokpit modela Mercedes-AMG Project ONE.
Stražnji i bočni prikaz modela Mercedes-AMG Project ONE.

Električni turbopunjač ima još jednu prednost: koristi dio viška energije iz mlaza ispušnih plinova da bi kao generator proizveo električnu energiju koju ili pohranjuje u visokonaponskom litijsko-ionskom akumulatoru putem rekuperacije, ili njome opskrbljuje drugi elektromotor za dodatni potisak. Ovaj elektromotor daje 120 kW, smješten je izravno uz motor s unutarnjim izgaranjem i putem čelničkog zupčaničkog prijenosnika povezan je s koljenčastim vratilom (MGU-K = Motor Generator Unit Kinetic) – i ovdje se radi o tehnologiji koja u Formuli 1 omogućava visoki stupanj učinkovitosti i performanse.

Potpuno električno pogonjena prednja osovina.

Potpuno električno pogonjena prednja osovina.

Termički stupanj djelovanja motora s unutarnjim izgaranjem i električnim turbopunjačem (MGU-H) dosegnut će u kombinaciji s elektromotorom na koljenčastom vratilu (MGU-K) više od 40 posto. Za serijsko vozilo to predstavlja dosad nenadmašenu vrhunsku vrijednost. Uz to postoje i dva dodatna elektromotora na prednjoj osovini, svaki snage od 120 kW.

Svaki od njih je putem reduktora prijenosa povezan s prednjim kotačima. Električno pogonjena prednja osovina omogućit će individualno ubrzavanje i kočenje po pojedinom kotaču, a time i individualnu raspodjelu okretnog momenta za osobito visoku dinamiku vožnje.

Dojmljive vrijednosti ubrzanja.

Dojmljive vrijednosti ubrzanja.

Vozač može krenuti potpuno električno, pri čemu hiperauto na početku pokreću samo elektromotori na prednjoj osovini, dok elektromotor na koljenčastom vratilu podržava želje za kratkoročnim ubrzanjima.

Bočni prikaz modela Mercedes-AMG Project ONE.

Kad vozač jače pritisne papučicu za veću snagu, uključuje se V6 motor. Pogonski sklop s rastućim brojem okretaja oslobađa svoju potpunu snagu. Dojmljive vrijednosti ubrzanja omogućava funkcija Race Start: ubrzanje 0–200 km/h postiže se za manje od šest sekundi. Kad vozač ponovno makne nogu s papučice gasa i pusti vozilo da kotrlja, sustav se prebacuje na električni pogon prednje osovine – pri čemu mu se kod kočenja pod uobičajenim uvjetima vožnje vraća do 80 posto energije koja se pohranjuje u akumulatoru.

Automatizirani ručni mjenjač s 8 stupnjeva prijenosa.

Pogled na interijer modela Mercedes-AMG Project ONE.
Prikaz stražnjeg dijela vozila Mercedes-AMG Project ONE.

Automatizirani ručni mjenjač s 8 stupnjeva prijenosa.

Prijenos snage na stražnje kotače uslijedit će putem ručnog mjenjača s 8 stupnjeva prijenosa, potpuno novo razvijenog za Mercedes-AMG Project ONE. Mjenjač je hidraulički upravljan, stupnjevi prijenosa mogu se prebaciti ručno putem ručica za prebacivanje stupnjeva prijenosa ili automatizirano. Za kašnjenje se koristi unaprijeđeni keramički kompozitni kočni sklop visokih performansi optimirane težine. Mala težina smanjuje neamortiziranu masu i time povećava dinamiku vožnje i agilnost.

Inovativan push-rod ovjes.

Inovativan push-rod ovjes.

Sprijeda i straga primjenjuje se multi-link konstrukcija. Namjestivi navojni ovjes odlikuje nekoliko posebnosti: obje push-rod opružne noge leže poprečno u odnosu na smjer vožnje. Inovativni raspored jedinice opruga/amortizera zamjenjuje funkciju i korištenje uobičajenog cijevnog poprečnog stabilizatora. Ovo rješenje pouzdano sprečava ljuljanje i poskakivanje i pri vrlo brzim promjenama smjera, bez gubitka udobnosti. Ukupno usklađenje opruga i amortizera postavljeno je za savršeno uravnoteženo, jednostavno upravljivo i prije svega sportsko ponašanje u vožnji. Tome pridonose i pogon na sve kotače te raspodjela okretnog momenta.

Više od trkaćeg automobila s dozvolom za cestovni promet.

Više od trkaćeg automobila s dozvolom za cestovni promet.

Mercedes-AMG Project ONE neće biti samo trkaći automobil s dozvolom za cestovni promet koji na cestu preslikava aktualnu hibridnu tehnologiju Formule 1, istodobno spajajući najviše performanse na trkaćoj stazi s neometanom pogodnošću za svakodnevnu primjenu. Svrha mu je također prikupljanje brojnih saznanja o pogonskoj tehnologije plug-in hibrida usmjerenoj performansama, o unaprijeđenim konstrukcijama ovjesa te proširenoj elektronici vozila – sve u korist budućih AMG-ovih serijskih vozila.

Bočni prikaz modela Mercedes-AMG Project ONE s otvorenim vratima u obliku galebovih krila.