Prikaz sprijeda modela Concept EQA s LED matricom plave svjetlosti.
Nažalost, željeni video trenutačno nije dostupan. Molimo, pokušajte ponovno kasnije.
Pogledajte ponovno

Concept EQA – električni sportaš.

Modelom Concept EQA Mercedes-Benz na sajmu IAA u Frankfurtu pokazuje
kako prenijeti EQ-strategiju u kompaktnu klasu.

Concept EQA – električni sportaš.

Modelom Concept EQA Mercedes-Benz na sajmu IAA u Frankfurtu pokazuje
kako prenijeti EQ-strategiju u kompaktnu klasu.

Električna ofenziva nastavlja se zahuktavati.

Električna ofenziva nastavlja se zahuktavati.

"Modelom Concept EQA naša električna ofenziva nastavlja se zahuktavati: Mercedes-Benz Cars će do 2022. imati više od deset potpuno električnih vozila na tržištu."

Dr. Dieter Zetsche, predsjednik uprave Daimlera AG i voditelj divizije Mercedes-Benz Cars.

Bočni prikaz modela Concept EQA.

Ovaj električni sportaš ima po jedan električni motor na prednjoj i stražnjoj osovini sistemske snage iznad 200 kW. Karakteristika vožnje promjenjiva je putem raspodjele momenta trajnog pogona na sve kotače na prednju ili stražnju osovinu. Concept EQA odabrani program vožnje prikazuje putem jedinstvene virtualne rešetke hladnjaka.

Domet od cca 400 kilometara.

Domet od cca 400 kilometara.

U kombinaciji s Mercedes-Benzovom inteligentnom pogonskom strategijom, Concept EQA, ovisno o instaliranom kapacitetu akumulatora, postiže domet od cca 400 kilometara. Visokoučinkoviti litijsko-ionski akumulator s vrećastim ćelijama isporučuje Daimlerova tvrtka kći Deutsche ACCUMOTIVE.

Stražnji i bočni prikaz modela Concept EQA.

Zahvaljujući modularnoj konstrukciji, inovativni sustavi akumulatora raspolažu ukupnim kapacitetom većim od 60 kWh, ovisno o modelu. Concept EQA može se puniti putem indukcije ili kućne stanice za punjenje, a pripremljen je i za brzo punjenje. Vizija punjenja na javnim punionicama je takozvani „seamless charging“: ova usluga temeljena na uslugama Mercedes me omogućava jednostavno punjenje strujom i plaćanje na najrazličitijim stanicama za punjenje.

Rječnik perceptivne jasnoće.

Bočni prikaz modela Concept EQA.
Prikaz sprijeda modela Concept EQA.

Rječnik perceptivne jasnoće.

Concept EQA ujedno predstavlja još jedan primjer dosljednog daljnjeg razvoja rječnika perceptivne jasnoće: udubljenja i linije osjetno su smanjene. Jedan od primjera za novu estetiku električnih vozila predstavlja svjetlosna tehnologija s laserskim nitima. Pritom se laserski medij smješta u sredinu optičkog vlakna. Uočljivi svjetlosni pečat u obliku spirale simbolizira filozofiju pogona na struju, svojim izgledom podsjećajući na bakrene zavojnice elektromotora, dok animacijom istodobno vizualizira električne impulse.

Visoka dinamika vožnje zahvaljujući različitim programima vožnje.

Visoka dinamika vožnje zahvaljujući različitim programima vožnje.

Prikaz sprijeda modela Concept EQA s LED matricom plave svjetlosti.
Prikaz sprijeda modela Concept EQA s LED matricom crvene svjetlosti.
Prikaz sprijeda modela Concept EQA s LED matricom plave svjetlosti u mraku.

Dva programa vožnje „Sport“ i „Sport Plus“ nude različitu raspodjelu momenta između prednjeg i stražnjeg dijela vozila čime omogućavaju izbor individualne karakteristike vožnje. Površina crnog panela pritom služi kao virtualna rešetka hladnjaka, mijenjajući svoj izgled ovisno o programu vožnje. Rešetka u programu vožnje „Sport“ tvori svjetleće krilo u vodoravnom formatu, dok se u modusu „Sport Plus“ prikazuju okomite prečke u stilu rešetke Panamericana.

EQ: novi brand e-mobilnosti.

EQ: novi brand e-mobilnosti.

EQ nudi sveobuhvatan ekosustav električnih vozila koji se sastoji od proizvoda, usluga, tehnologija i inovacija. Spektar obuhvaća električna vozila, preko usluga punjenja, sve do kućnog spremnika energije. Naziv EQ pritom stoji za „Electric Intelligence“, izveden iz Mercedes-Benzovih vrijednosti branda „emocija i inteligencija“. Novi brand obuhvaća sve bitne aspekte električne mobilnosti usmjerene kupcima te nadilazi samo vozilo.

Nadolazeći modeli utjelovljuju ono bitno u modernoj električnoj mobilnosti: spoj emocionalnog i inteligentnog dizajna, iznimnog užitka u vožnji, izražene pogodnosti za svakodnevnu primjenu i maksimuma sigurnosti koji odlikuje sva vozila izumitelja automobila. Prvi serijski model novog branda proizvoda EQ, model EQC, počet će se proizvoditi u Mercedes-Benzovom pogonu u Bremenu 2019. godine. Temelji se na modelu Concept EQ predstavljenom prošle godine u Parizu.

Punjenje za manje od 10 minuta.

Punjenje za manje od 10 minuta.

Vozilo se može puniti putem indukcije ili zidnog punjača, a pripremljeno je i za brzo punjenje.

10 min

vremena punjenja

100 km

Domet

Prednji i bočni prikaz modela Concept EQA.

Concept EQA na stanici za brzo punjenje može se za manje od 10 minuta dovoljno napuniti za daljnjih 100 km dometa. Uz internu kompetenciju po pitanju razvoja i proizvodnje te modularnu strategiju za alternativne pogone, filozofija koncerna Mercedes-Benz Group AG obuhvaća i osiguranje izravnog pristupa ključnim komponentama za električnu mobilnost.

Inteligentno umrežena rješenja za punjenje.

Inteligentno umrežena rješenja za punjenje.

Bočni prikaz modela Concept EQA.
Svijet Mercedesa: Concept EQA

Mercedes-Benz za elektrificirane automobile već danas nudi sveobuhvatnu infrastrukturu za punjenje, među ostalim besplatnu aplikaciju „Charge&Pay“ za komforno punjenje strujom na javnim punionicama te stacionarne spremnike energije za struju iz fotonaponskih ili solarnih postrojenja za vlasnike kuća i poduzeća. Opskrba strujom ubuduće će biti još jednostavnija zahvaljujući intuitivnom upravljanju punjenjem te inteligentnom pretraživanju stanica za punjenje. Uz punjenje koje se temelji na uslugama Mercedes me kupac ostaje u Mercedes-Benzovom ekosustavu električnih vozila i dobiva sve usluge na jednom mjestu.

Opsežna infrastruktura stanica za punjenje.

Opsežna infrastruktura stanica za punjenje.

Mercedes-Benz Cars integralnim dijelom svoje ofenzive električne mobilnosti smatra inteligentno umrežena rješenja za punjenje jer prihvaćanje kupaca po pitanju električne mobilnosti usko je povezano s raspoloživošću infrastrukture koja pokriva široko područje. Mercedes-Benz Group AG stoga je u proljeće 2017. kao vodeći investitor ušao u ChargePoint Inc., američkog ponuđača rješenja za punjenje. Cilj ovog strateškog sudjelovanja je znatno proširiti ponudu na području inteligentnih rješenja za punjenje i kupcima pružiti obuhvatnu ponudu premium proizvoda na području e-mobilnosti.