Dizajn.

Stvaramo govor forme budućnosti automobila.

Design Insight


Design Insight.

Design Insight


Design Insight.

 • Filozofija

  Mercedes-Benzova filozofija dizajna.

  Mercedes-Benzova filozofija dizajna kreće se u području međudjelovanja između tradicije i suvremenosti.
  Gorden Wagener šef je dizajna koncerna Mercedes-Benz Group AG.

  Mercedes-Benzova filozofija dizajna.

  Dizajn stvara ono iznimno i bitno pridonosi stvaranju imidža branda u javnosti. U području međudjelovanja između tradicije i suvremenosti dizajneri Daimlerovog odjela dizajna danas smišljaju automobile budućnosti.

  Cjelovit pristup oblikovanju za njih je esencijalan s obzirom da je važno savršeno predstaviti kako proizvode, tako i brandove koncerna Mercedes-Benz Group AG. Tim oko Daimlerovog šefa dizajna, Gordena Wagenera, smješten širom svijeta stoga oblikuje sve brandove i proizvode poduzeća – od automobila sve do holističkog korporativnog dizajna svih brandova koncerna. Dizajneri na taj način stvaraju sve dodirne točke u kojima kupac dolazi u kontakt s poduzećem, istodobno stvarajući ukupan doživljaj.

 • Proces

  Način rada Mercedes-Benzovog dizajna.

  Proces dizajniranja započinje skicom koja odražava ljubav prema inovaciji i detalju.

  Način rada Mercedes-Benzovog dizajna.

  Ljubav prema inovaciji i detalju odlika je rada svakog dizajnera. Od prvih ideja do odobrenja modela prolaze godine u kojima dizajneri zajedničkim snagama korak po korak stvaraju konačno vozilo. Iz različitih crteža, koji na početku međusobno konkuriraju, u timskom radu nastaje sljedeća generacija Mercedes-Benzovog vozila.

  Proces dizajniranja je čvrsti sastavni dio razvojnog procesa (Mercedes-Benz Development System). Dizajneri usko surađuju s odjelima istraživanja, razvoja i proizvodnje, usklađuju dimenzije vozila, koncepte materijala i proizvodne postupke, čime također osiguravaju prikladnost za proizvodnju.

 • Kodeks dizajna

  Definicija perceptivne jasnoće.

  Kodeks dizajna Mercedes-Benza svakom modelu omogućava vlastito tumačenje perceptivne jasnoće.

  Definicija perceptivne jasnoće.

  Kodeks dizajna Mercedes-Benza.

  Kodeks dizajna Mercedes-Benza.

  Filozofija dizajna perceptivne jasnoće kao izrazu modernog luksuza stoji u središtu rada dizajnera Mercedes‐Benza. Definirana je kodeksom dizajna. Kodeks se temelji na šest smjernica koje se tumače ovisno o modelu, čime svako vozilo dobiva svojstven karakter, a i dalje ostaje prepoznatljivo kao Mercedes‐Benzovo vozilo.

Advanced Design Studios


Advanced Design Studios.

Dijalog s budućnošću.

Advanced Design Studios


Advanced Design Studios.

Dijalog s budućnošću.

Dizajneri ateljea Advanced Design Studios osmišljavaju osobna i gospodarska vozila za budućnost.

Dizajneri Daimlerovog odjela za dizajn svakodnevno osmišljavaju vozila koja će tek nekoliko godina kasnije privlačiti poglede na cesti. Još dalje u budućnost putuju njihovi kolege u pet Mercedes-Benzovih ateljea Advanced Design Studios. Oni često razmišljaju cijelo desetljeće, ali i više, unaprijed. Pritom se ravnaju ne samo prema domaćem tržištu, nego upijaju i nova strujanja s drugih kontinenata i stranih kultura.

Glineni modeli čine vizionarske zamisli ateljea Advanced Design Studios opipljivima.

Njihov je zadatak razmišljati globalno u budućnost, njegovati kulturnu razmjenu i istraživati trendove. Zbog toga su četiri od pet Mercedes-Benzovih ateljea Advanced Design Studios smještena u inozemstvu. Cilj pritom nije trčati za pomodnim hirovima, nego otkriti dugoročne trendove koji će desetljećima povećati vrijednost Mercedes-Benzovog branda – ideje koje ispunjavaju najveće zahtjeve tehnologije, snage, komfora i sigurnosti. Ateljei Advanced Design Studios predstavljaju kreativan prostor u kojem dizajneri mogu slobodno razmišljati, a da pritom ne moraju odmah misliti na serijsku proizvodnju.

Advanced Design Studios - lokacije


Advanced Design Studios - lokacije.

Advanced Design Studios - lokacije


Advanced Design Studios - lokacije.

 • Carlsbad

  Advanced Exterior Design Studio Carlsbad.

  U kalifornijskom Carlsbadu nastaju eksterijeri za vizionarske izložbene automobile, studije vozila i koncepti mobilnosti.

  Advanced Exterior Design Studio Carlsbad.

  Ateljei Advanced Design Studios predstavljaju kreativan prostor u kojem dizajneri mogu slobodno razmišljati, a da pritom ne moraju odmah razmotriti serijsku proizvodnju. U Carlsbadu u Kaliforniji dizajneri oblikuju eksterijere izložbenih automobila, izrađuju studije vozila i koncepte mobilnosti, kako za sutrašnjicu, tako i dalju budućnost. Tipično kalifornijski način života utječe na lokaciju jednako kao i blizina Hollywooda. Na taj se način u Carlsbadu razvija potpuno drugačiji oblik kreativnosti, čiji je trag vidljiv i u Mercedes-Benzovom serijskom dizajnu, a koji otvara nove perspektive.

  Advanced Exterieur Design Studio Carlsbad usvaja poticaje iz američkog svijeta automobila.

  Još jedan zadatak ateljea je prepoznavanje trendova i prijenos poticaja iz američkog svijeta automobila, s obzirom da se on djelomično razlikuje od europskog.

  No, u svim se projektima može prepoznati jedinstvena Mercedes-Benzova filozofija dizajna perceptivne jasnoće. Carlsbad pritom usko surađuje s drugim ateljeima Advanced Design Studios.

 • Como

  Advanced Interior Design Studio Como.

  Advanced Interior Design Studio Como smješten je u talijanskoj vili vrhunskog stila.

  Advanced Interior Design Studio Como.

  Dizajneri u ateljeu u Comu rade na konceptima interijera za daleku budućnost pri čemu središnju ulogu prije svega igraju materijali i boje.

  Vila izgrađena oko 1750. godine, s izvornim oslikanim stropovima, dugačkim ravnim linijama i različitim podovima od terakote i drva, iznimno inspirativna za dizajnere, nalazi se u trokutu između Coma, Milana i Torina. Dom je to industrije namještaja i mode čija osjetna blizina ima utjecaj na svakodnevni rad dizajnera.

  Tradicionalni ručni rad nadahnjuje dizajnere u Comu prilikom razvijanja interijera usmjerenog budućnosti.

  S obzirom da tradicionalni obrti ondje uživaju veliki ugled, ovo mjesto predstavlja idealno okruženje za Advanced Interieur Design Studio. Kreativne glave u Comu su zbog toga otvorene za regionalne utjecaje pa tu inspiraciju oživljavaju u novim interijerima vozila. Nove boje i materijali donose nove poticaje te se uvijek iznova kombiniraju, razrađuju se detalji, a oblici interijera se na temelju filozofije dizajna perceptivne jasnoće kontinuirano nastavljaju razvijati.

 • Peking

  Advanced Design Studio Beijing.

  Advanced Design Studio Beijing predstavlja inkubator dizajna Mercedes-Benza u Aziji.
  Novi koncepti mobilnosti fokus su ateljea Advanced Design Studio u Pekingu.

  Advanced Design Studio Beijing.

  Advanced Design Studio u Pekingu srce je centra istraživanja i razvoja na licu mjesta te novi inkubator dizajna poduzeća u Aziji. Njegova je glavna zadaća kineskim kupcima pružiti još intenzivniji doživljaj Mercedes-Benzovog branda. Atelje u ulozi seizmografa trendova dizajna, kulture i mobilnosti čvrsti je sastavni dio globalne Daimlerove mreže dizajna. Kreativna inspiracija iz Kine obogaćuje rad Mercedes-Benzovog odjela dizajna. Zadaci sežu od konceptualnih vozila Advanced Design, preko različitih projekata suradnje, sve do natjecanja s drugim ateljeima dizajna i oblikovanja produkcijskih vozila.

 • Sindelfingen

  Advanced Design Studio Sindelfingen.

  Ovdje se spajaju sve niti: Advanced Design Studio Sindelfingen.
  U ateljeu Advanced Design Studio Sindelfingen nastaje govor forme branda Mercedes-Benz za 20 ili 30 godina.

  Advanced Design Studio Sindelfingen.

  Advanced Design Center u Sindelfingenu kovačnica je ideja u odjelu Mercedes-Benz Design. Ljepota svoje dublje značenje dobiva upućivanjem na nešto buduće. Nadahnuti ovim duhom, dizajneri u Sindelfingenu svakodnevno rade na portfelju automobila budućnosti. Osobne i kulturološke inspiracije prevode u vizije buduće mobilnosti, dajući pritom svojim idejama potpunu slobodu: ovdje se osmišljavaju izložbeni automobili, istraživačka vozila, prijedlozi za proizvode i dizajn. Ovdje se odlučuje kojim će se govorom forme služiti brand za 20 ili 30 godina.

 • Sunnyvale

  Advanced UX Design Studio Sunnyvale.

  Advanced UX Design Studio Sunnyvale nalazi se u silicijskoj dolini pod inspirativnim suncem Kalifornije.

  Advanced UX Design Studio Sunnyvale.

  Mercedes-Benzov Advanced Design Center u Sunnyvaleu dio je poduzeća Mercedes-Benz Research & Development North America, Inc. Lokacija je idealna za usku suradnju sa stručnjacima različitih struka: jer ovdje se profitira ne samo od blizine okolnih sveučilišta svjetske klase, Stanforda ili Berkeleya. Živa razmjena postoji i s mnogim lokalnim tehnološkim poduzećima, a timovi se međusobno nadahnjuju, preuzimaju trendove pa se poneka od tih ideja danas može pronaći u izložbenim automobilima i serijskim vozilima.

  Razmjena sa stručnjacima različitih struka iz susjedstva silicijske doline postaje sastavni dio budućih koncepata upravljanja.

  Stručnjaci ateljea Advanced Design Studio u Sunnyvaleu usredotočeni su na dizajn digitalnih „iskustava korisnika u automobilu“ i interakcije sa specijalizacijom za iskustva korisnika budućih Mercedes-Benzovih vozila, konceptualnih i istraživačkih vozila te druge, digitalne primjene. Dizajneri zajedno s inženjerima razvijaju inovativne sadržaje, koncepte, dizajne i prototipove vezane uz vozilo budućnosti. Timovi usto razrađuju i implementiraju strategije vodeći računa o socijalnim, kulturološkim i tehnološkim trendovima.

Mercedes-AMG GT Concept


Krajnja izražajnost: dizajn modela Mercedes-AMG GT Concept.

Brand sportskih automobila AMG Future Performance predstavlja hibridni izložbeni automobil.

Mercedes-AMG GT Concept


Krajnja izražajnost: dizajn modela Mercedes-AMG GT Concept.

Brand sportskih automobila AMG Future Performance predstavlja hibridni izložbeni automobil.

Sportski automobil s četvorim vratima iz Affalterbacha.

Bočni prikaz modela Mercedes-AMG GT Concept ispred crne pozadine.

Sportski automobil s četvorim vratima iz Affalterbacha.

Izložbenim automobilom Mercedes-AMG GT Concept brand sportskih automobila i performansi pruža uvid u vrste alternativnih koncepata pogona na kojima AMG radi. Sportski automobil s četvorim vratima iz Affalterbacha nastavit će ispisivati kontinuiranu priču o uspjehu modela AMG GT.