Inteligentna električna mobilnost.

Dobro došli u svijet električnih vozila Mercedes-Benz EQ.

EQ – električna vozila


Beskompromisno električno s Mercedes-Benzovim modelima EQ.

EQ – električna vozila


Beskompromisno električno s Mercedes-Benzovim modelima EQ.

Čista električna mobilnost znači izostanak lokalnih emisija, gotovo nečujno kretanje i izvanrednu brzinu reakcije. Sve u svemu, to predstavlja potpuno novi osjećaj u vožnji i oblik mobilnosti usmjeren prema budućnosti što podsjeća na pionirski posao prije 130 godina.

Potpuno električni pogon


Otkrijte komponente potpuno električnog pogona.

Potpuno električni pogon


Otkrijte komponente potpuno električnog pogona.

Sustav punjenja

Zahvaljujući inteligentnom sustavu punjenja, baterija se može puniti na sve uobičajene načine. Među njih se ubrajaju utičnice za kućanstvo, zidni punjači, punionice izmjenične struje (AC) i punionice za brzo punjenje (DC).

Punjač u samom vozilu integriran je u vozilo i upravlja punjenjem preko javne elektroenergetske mreže. Pritom pretvara izmjenični (AC) u istosmjerni (DC) napon. Osim mogućnosti punjenja na „normalnom” mrežnom priključku (AC), vozilo je moguće puniti i na DC punionicama (punionice za brzo punjenje).

Visokonaponska litijsko-ionska baterija

Visokonaponska litijsko-ionska baterija centralni je spremnik energije za električni pogon. Domet i produktivnost izravno ovise o kapacitetu baterije.

Baterija se puni eksterno na elektroenergetskoj mreži. Osim toga, energija se regenerira rekuperacijom prilikom kočenja i u modusu kretanja bez gasa. Da bi težište cijelog vozila bilo dinamično i nisko, baterija je ugrađena u donji postroj.

Elektromotor

Po jedan elektromotor na prednjoj i stražnjoj osovini pretvara električnu energiju iz visokonaponske baterije u mehaničku i od prvog okretaja osiguravaju zadivljujući potisak.

Da bi se smanjila potrošnja struje i poboljšala dinamika, učinkovita raspodjela pogonske snage glatko se regulira između prednje i stražnje osovine.

Rekuperativni sustav kočenja

Za još veći domet: veliki potencijal za smanjenje potrošnje leži u povećanoj regeneraciji energije u fazi kretanja bez gasa i fazi kočenja (rekuperacija).

To se odvija kroz inteligentnu raspodjelu momenata usporavanja optimiranog stupnja korisnosti. Kad pritisnete papučicu kočnice, prvo će električni stroj preuzeti usporavanje i pritom djelovati kao generator. Putem ručica za prebacivanje stupnjeva prijenosa na upravljaču dodatno možete u više stupnjeva utjecati na učinak rekuperacije.