Novosti

Mercedes-Benz Actros je „Zeleni kamion 2015.“

Ovaj kamion koji zadovoljava normu Euro VI odmah je oduševio niskom potrošnjom goriva u svojoj prvoj godini na cesti, što je dokazao i na neovisnim testovima vozila prošle godine.

Ocjenjivanje se uglavnom temelji na potrošnji goriva pa tako i na emisijama CO2. Osim toga, na ocjenu utječu i klasifikacija ispušnih emisija te maksimalna nosivost. Utvrđivanje podataka o potrošnji goriva temelji se na rezultatima ispitivanja od strane strukovnih časopisa VerkehrsRundschau i Trucker, a koja se provode na standardiziranoj relaciji.

Za znatno nižu potrošnju goriva, gotovo litru (na 100 km) nižu od drugoplasiranog natjecatelja, također je djelomično zaslužan sustav prediktivne kontrole pogonske grupe (Predictive Powertrain Control, PPC) s mogućnošću predviđanja. PPC je upoznat s konfiguracijom terena na putu pa je tako u mogućnosti optimizirati potrošnju goriva. Novi sustav pomoći vozaču posebno na uzbrdicama pokazuje svoje snage: prediktivna kontrola pogonske grupe je prvi tempomat na svijetu koji se bazira na GPS tehnologiji, a osim intervencija u pogledu brzine i kočenja intervenira i u pogledu upravljanja mjenjačem. Uslijed toga sustav značajno povećava trajanje štednog režima vožnje funkcije EcoRoll koja je serijski dostupna u Actrosu te precizno jedanput ili dvaput prebacuje u niži stupanj prijenosa kad je to potrebno.

Actros je već dokazao značajne uštede goriva odmah nakon svjetske premijere 2011. godine: na usporednoj vožnji na relaciji dužoj od 10.000 kn između Roterdama i Stettina pod nadzorom Dekre, novi Actros 1845 LS BlueTec 6 ostvario je uštedu goriva od 4,5% u odnosu na provjereni Actros s Euro V motorom.

VIŠE INFORMACIJA